Το φαινόμενο της εποχικής τριχόπτωσης παρατηρείται εντονότερα με την αλλαγή των εποχών. Η εποχική τριχόπτωση , εντονότερη κατά το φθινόπωρο , διαρκεί δυο μήνες και είναι απόλυτα μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία η οποία δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί. Αν παρόλαυτα συνεχίζει παραπάνω από δυο μήνες θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν δερματολόγο.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την φυσιολογική πτώση της τρίχας;
Σε καθημερινή βάση πέφτουν από το κεφάλι μας 50 με 60 τρίχες. Βέβαια, ανάλογα με την εποχή και την αλλαγή των επιπέδων κάποιων ορμονών όπως η προλακτίνη και η μελατονίνη οι οποίες σχετίζονται με τη διακύμανση της ηλιακής ακτινοβολίας, ο αριθμός των τριχών που χάνονται μπορεί να αυξηθεί.
¶λλοι παράγοντες οι οποίοι συντελούν στην τριχόπτωση είναι η κληρονομικότητα, ο υπερθυρεοειδισμός, η εμμηνόπαυση, η κύηση , η λοχεία , η μετεμμηνόπαυση και η λήψη αντικαταθλιπτικών, αντισυλληπτικών, ή φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ακμής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες επίσης για την αύξηση της τριχόπτωσης είναι η κακή διατροφή, οι στερητικές δίαιτες και η ανεπάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τελευταίο αλλά επ’ ουδενί λιγότερο σημαντικό είναι το stress ειδικά στις εποχές που ζούμε .
Το κουδουνάκι του κινδύνου χτυπά , όταν οι τρίχες που χάνουμε σε καθημερινό επίπεδο είναι πάνω από 100 , χωρίς να ανανεώνονται . Σε αυτή τη περίπτωση είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας.
Ας δούμε πιο αναλυτικά ,τον κύκλο ζωής της τρίχας.
Οι φάσεις εξέλιξης της τρίχας είναι οι ακόλουθες:
Όπως είπαμε, μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία των μαλλιών μας. Παρακάτω, θα απαριθμήσουμε τις τροφές που πρέπει να προσθέσουμε στο διαιτολόγιο μας για να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής των μαλλιών μας.
Γαλακτοκομικά :Περιέχουν βιταμίνη Α. Από αυτήν εξαρτάται η υγεία του επιθηλίου της τρίχας. Την βιταμίνη Α την βρίσκουμε επίσης στα αυγά, στο βούτυρο, στο συκώτι. Η έλλειψη της κάνει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα.’
Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί: Πηγές βιταμίνης Ε , της βιταμίνη της ‘’νεότητας’’. Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης εμποδίζει την δημιουργία ελευθέρων ριζών και καθυστερεί την γήρανση των μαλλιών.
Πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, μαρούλι , φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Εμπεριέχουν φυλλικό οξύ , το οποίο βοηθά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
Χρωματιστές πιπεριές: Κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί πιπεριές περιέχουν βιταμίνη C . Χρησιμεύουν στην σύνθεση κολλαγόνου .Το κολλαγόνο είναι πρωτεϊνη η οποία αποτελεί βάση του ιστού του θύλακα της τρίχας . Έχει αντιοξειδωτική δράση. Επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το μπρόκολο, το μωβ λάχανο και τα εσπεριδοειδή.
Κρέας και Θαλασσινά: Ένα από τα κυριότερα αίτια της τριχόπτωσης είναι η έλλειψη σιδήρου. Καταναλώνοντας την απαραίτητη ποσότητα κυρίως κόκκινου κρέατος( μοσχάρι) όπως επίσης συκώτι και θαλασσινά δίνουμε στον οργανισμό μας σίδηρο και ψευδάργυρο ,απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
Θεραπείες κατά της τριχόπτωσης
Μινοξιδίλη
Η μινοξιδίλη είναι μια ουσία την οποία την βρίσκουμε σε τοπικά σκευάσματα κατά της τριχόπτωσης. Σαν δραστική ουσία διαστέλλει του συρρικνωμένους θύλακες των τριχών με αποτέλεσμα να αυξάνονται σε μέγεθος και μέσα τους να αναπτύσσονται πιο δυνατές τρίχες. Επίσης, ενισχύει την ροή του αίματος προς τους θύλακες γεγονός που όχι μόνο αυξάνει την διάμετρο τους αλλά διεγείρει και παρατείνει την ανάπτυξη της τριχοφυϊας. Δίνεται μόνο με συνταγή ιατρού και λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή δισκίων. Τοπικά μπορεί να εφαρμοστεί σε υγρή μορφή ή αφρού. Το μειονέκτημα της θεραπείας αυτής είναι ότι απαιτείται συνεχής και χρόνια χρήση ενώ αν διακοπεί η λήψη της το πρόβλημα επανέρχεται.
Μεσοθεραπεία
Μετά την κλινική εξέταση για την διάγνωση του τύπου αλωπεκίας (π.χ ανδρογενετική, γυροειδής κλπ) καθορίζεται το κοκτέιλ ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν κατά την μεσοθεραπεία.
Στο φάσμα των ουσιών που χρησιμοποιούνται ανήκουν: πολυβιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές όπως η μινοξιδίλη, φιναστερίδη, στροειδή κ.α. Εφαρμόζεται μια φορά το μήνα για χρονικό διάστημα 6-8 μηνών, ανάλογα με το είδος της αλωπεκίας. Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 10 χρόνια.
Αυτόλογη Θεραπεία PRP
Βασίζεται στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και στα συστατικά του πλάσματος και των λευκών αιμοσφαιρίων που περιέχονται στο αίμα του ίδιου του ασθενή. Μέσω αυτής της θεραπείας ενισχύεται ουσιαστικά η αναπαραγωγή των κυττάρων του τριχικού θύλακα.
Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν και 6 θεραπείες κάθε μήνα.