Tα vegan καλλυντικά αποτελούν αυτή τη στιγμή την νέα τάση στην βιομηχανία της ομορφιάς. Στην Αμερική ήδη εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της παραγωγής καλλυντικών ,υιοθετούν ένα πιο οικολογικό , φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ όσον αφορά τα προϊόντα τους είτε αυτό αφορά την σύνθεση τους (π.χ απουσία ζωικών συστατικών ) ,την συσκευασία τους(π,χ συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά ) , είτε ακόμα το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά δεν δοκιμάζονται πια πάνω σε ζώα όπως γινόταν στο παρελθόν.
Η στροφή των καταναλωτών προς τα φυτικά καλλυντικά δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της πώλησης κυρίως φυτικών προϊόντων από τα οποία απουσιάζουν τα πολλά χημικά και συνθετικά συστατικά . Η επέκταση της vegan φιλοσοφίας όμως στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων δεν αφορά μόνο τα παραπάνω.
Τι είναι τα vegan καλλυντικά;
Vegan καλλυντικά, είναι αυτά από τα οποία απουσιάζουν εντελώς συστατικά που προέρχονται από τα ζώα. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Αν απλά κοιτάξουμε τα συστατικά που αναγράφονται στην συσκευασία ενός οποιουδήποτε καλλυντικού που έχουμε στο συρτάρι μας , θα παρατηρήσουμε ότι ακόμα και σήμερα πολλά από αυτά προέρχονται από κάποιο ζώο ακόμα και αν αυτό δεν θανατώνεται . Αυτό το δεδομένο προκαλεί πολλές φορές σύγχυση όσον αφορά την διάκριση των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα vegan καλλυντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κερί ή /και το μέλι της μέλισσας, δυο πολύ βασικά συστατικά για πολλές καλλυντικές φόρμουλες (π.χ κεραλοιφές, lip balms) . Καθώς, το μέλι και το κερί της μέλισσας αποτελούν συστατικά ζωικής προέλευσης δεν χρησιμοποιούνται στα vegan καλλυντικά. Στο εμπόριο υπάρχουν και τα vegetarian καλλυντικά τα οποία παρασκευάζονται με πιο ελαστικούς όρους όσον αφορά τα συστατικά τους ( χρήση συστατικών που παράγονται από ζώα και έντομα).
Πως μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα ότι ένα προϊόν είναι vegan;
Δυστυχώς αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε απόλυτα πάντα καθώς δεν είναι υποχρεωτική ακόμα η αναγραφή της προέλευσης όλων των συστατικών που χρησιμοποιούνται στην καλλυντική φόρμουλα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια συστατικά τα οποία μπορεί να προέρχονται είτε από φυτικές πηγές είτε από ζώα ή τέλος να παρασκευάζονται συνθετικά. Ένα τέτοιο συστατικό αποτελεί το σκουαλένιο, ένας από τους πιο σημαντικούς ενυδατικούς παράγοντες για το δέρμα και τα μαλλιά .Χρησιμοποιείται στην σύνθεση καλλυντικών ορών και κρεμών όπως και σε προϊόντα μαλλιών εξαιτίας των εξαιρετικών ενυδατικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. To σκουαλένιο συνήθως προέρχεται από φυτικές πηγές όπως το ελαιόλαδο ή το έλαιο argan , αλλά υπάρχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα και στο συκώτι του καρχαρία.
Ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλοί οργανισμοί που πιστοποιούν το κατά πόσον ένα προϊόν είναι vegan ή cruelty free,όπως το ευρέως αναγνωρισμένο πρόγραμμα Leaping Bunny που παρέχει πιστοποιήσεις σε εταιρείες οι οποίες δεν δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα κατά την παραγωγική διαδικασία.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κοιτάμε πάντα τα συστατικά που αναγράφονται στην συσκευασία του καλλυντικού μας. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε και ελέγχουμε τι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε πάνω μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, πως κάποια συντηρητικά από αυτά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά είναι απαραίτητο να υπάρχουν καθώς αυξάνουν την διάρκεια ζωής του προϊόντος ενώ μπλοκάρουν την ανάπτυξη των μικροβίων μέσα στο καλλυντικό.
Ποια είναι τα ζωικά συστατικά που βρίσκουμε πιο συχνά στα καλλυντικά;
Vegan = Cruelty Free ;
Τα vegan προϊόντα , συνήθως δεν δοκιμάζονται πάνω σε ζώα καθώς η φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή εστιάζει στην προστασία τους. Φυσικά όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα . Επίσης, ένα cruelty free προϊόν, ένα καλλυντικό δηλαδή που δεν δοκιμάζεται πάνω σε ζώα , δεν είναι απαραίτητα vegan. Πολλά cruelty free καλλυντικά προϊόντα περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης όπως είναι το κερί της μέλισσας ή το μέλι .