Είμαστε ο,τι τρώμε

Είμαστε ο,τι τρώμε

Είμαστε ο,τι τρώμε

Η διατροφή μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να κινηθούμε , να σκεφτούμε, να μιλήσουμε κλπ.

Τις τελευταίες δεκαετίες η σχέση με την διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες έχει αλλάξει ραγδαία .Η βιομηχανοποίηση της παραγωγής τροφίμων, η καθιστική ζωή καθώς και η αφθονία αγαθών  στις δυτικές κοινωνίες έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες αλλαγές. Βλέπουμε πως η κατανάλωση  επεξεργασμένων τροφίμων fast food (έτοιμα γεύματα) γίνεται πλέον καθημερινή συνήθεια του σύγχρονου ανθρώπου .Έτσι λοιπόν θα μιλήσουμε πρωτίστως για το για τον καταλυτικό ρόλο της διατροφής μας στην υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Ο ρόλος της διατροφής για την υγεία του δέρματος μας είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να ακολουθήσουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α,C.E) ,σελήνιο, φλαβονοειδή , ψευδάργυρο.Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την ελαστικότητα του δέρματος και μπορούμε να την λάβουμε από τρόφιμα όπως το καρότο, η ντομάτα, το πεπόνι κλπ. Η βιταμίνη Ε αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής βιταμίνες για το δέρμα λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιγηραντικών ιδιοτήτων της και μπορούμε να την βρούμε ενδεικτικά στους ξηρούς καρπούς ,στο σολωμό και σε άλλα λιπαρά ψάρια . Η  επαρκής πρόσληψη  βιταμίνης C , προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου ,μια πολύ σημαντική ουσία για την ελαστικότητα του δέρματος μας  αλλά και για την υγεία των  μαλλιών και των νυχιών μας. Την βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με έρευνες η αυξημένη συγκέντρωση του σεληνίου , των φλαβονοειδών  και του ψευδάργυρου μειώνει τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα εξαιτίας των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Το σελήνιο το βρίσκουμε σε ολικής αλέσεως δημητριακά, στα θαλασσινά ,στα κρέατα και στα αυγά ενώ τα φλαβονοειδή στα καρότα , τα εσπεριδοειδή, τα μπρόκολα, τις πιπεριές κλπ. Τέλος τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε στα οστρακοειδή, στο κόκκινο κρέας, στους ξηρούς καρπούς , τη μαύρη σοκολάτα κλπ. Η έλλειψη των παραπάνω στοιχείων από την διατροφή μας έχει καταστροφικές συνέπειες για το δέρμα αλλά και τα  μαλλιά και τα νύχια .

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή έχει καθοριστικό ρόλο και στην ψυχική μας υγεία. Όταν αισθανόμαστε έντονο στρες γίνεται έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης . Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης  ευθύνονται για τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας και τις διακυμάνσεις του βάρους. Μια διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα( τόνος, σκουμπρί, ρέγγα, καρύδια κλπ) και τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (φακές, ψωμί σικάλεως, μήλα ,αχλάδια,φυστίκια κλπ) σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση , μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και του στρες στον οργανισμό μας.

Μια επίσης πολύ σημαντική ορμόνη για την ψυχική μας υγεία είναι η σεροτονινή ή αλλιώς η ορμόνη της ευτυχίας. Είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό μας  καθώς τα χαμηλά επίπεδα της έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους. Εκτός από  την διάθεση μας επηρεάζει την όρεξη, τον ύπνο αλλά και το σωματικό μας βάρος. Μπορούμε να την λάβουμε εντάσσοντας στην διατροφή μας τροφές όπως ο σολωμός, η μαύρη σοκολάτα, οι μπανάνες, τα κασιους, τα καρύδια ,τα δαμάσκηνα κλπ.

Αν υπερβούμε το σωστό σωματικό βάρος με βάση τον ΔΜΣ , πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό διατροφολόγο και όχι να ψάξουμε στο διαδίκτυο για δίαιτες ή να κάνουμε την δίαιτα μια φίλης μας. Τελειώνοντας θα δανειστώ τα λόγια του Ιπποκράτη ο οποίος έλεγε:

‘’Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας’’ , και ‘’Νους υγιής εν σώματι  υγιει’’.

 

Εγγραφείτε τώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα!

Online εγγραφή στα προγράμματα σπουδών μας, γρήγορα και εύκολα.

Ξεκινήστε τώρα!
ΠΑΝΩ