'Ηλιος και μαλλιά

'Ηλιος και μαλλιά

'Ηλιος και μαλλιά

Από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες ( θερμότητα, ρύπανση ,υγρασία) ,ο πιο επικίνδυνος για τα μαλλιά μας είναι  η ηλιακή  ακτινοβολία. Ύστερα από εκτεταμένη παραμονή στο ήλιο χωρίς προστασία ,ο φλοιός της τρίχας καταστρέφεται και  η κερατίνη βασική πρωτεϊνη της τρίχας αλλοιώνεται,  με αποτέλεσμα οι τρίχες να αδυνατίζουν και να σπάνε, η όψη τους να είναι θαμπή και τέλος στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να έχουμε  μέχρι και πτώση των τρίχων από τα τριχοθυλάκια.

Επηρεάζει η ηλιακή ακτινοβολία το χρώμα των μαλλιών μας;

Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για τις αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών μας , ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η μελανίνη( χρωστική που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας) αλλοιώνεται . Έτσι μπορεί να παρατηρήσουμε απώλεια ή αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών μας είτε αυτά είναι φυσικά είτε βαμμένα.

Το θαλασσινό νερό και το νερό της πισίνας βλάπτουν τα μαλλιά μας;

Το θαλασσινό νερό και το νερό της πισίνας προκαλούν φθορές στα μαλλιά μας εξαιτίας του αλατιού και του χλώριου. Τα μαλλιά θαμπώνουν , οι τρίχες αδυνατίζουν και σπάνε.

Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω;

Βασικός σύμμαχος για την προστασία των μαλλιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία είναι το καπέλο. Είναι απαραίτητο να φοράμε καπέλο ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφεύγουμε την εκτεταμένη επαφή των μαλλιών μας με υψηλές θερμοκρασίες( πιστολάκι, πρέσα κλπ) καθώς αυτό προκαλεί αποδυνάμωση της τρίχας. Επίσης προτιμούμε λαστιχάκια μαλλιών τα οποία δεν είναι φτιαγμένα από σκληρά υλικά και αποφεύγουμε να κάνουμε ¨σφιχτά ΄΄ χτενίσματα  καθώς αυτό θα προκαλέσει σπάσιμο της τρίχας. Όσον αφορά τις βούρτσες που επιλέγουμε για να χτενίσουμε τα μαλλιά μας φροντίζουμε να μην έχουν μεταλλικά δόντια. Τέλος το πιο σημαντικό είναι αμέσως  μετά την έξοδο μας απο τη θάλασσα να ξεπλένουμε τα μαλλιά μας με γλυκό νερό.

Το νερό της πισίνας επίσης προκαλεί  φθορές στα μαλλιά μας εξαιτίας του χλώριου , οπότε είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να βρέχουμε τα μαλλιά μας με νερό πριν την είσοδο μας στην πισίνα και να τα ξεπλένουμε με ανθρακούχο νερό ή σόδα αμέσως μετά την έξοδο μας.

Τι προϊόντα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία των μαλλιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία;

Όπως  το δέρμα μας έτσι και τα μαλλιά μας χρειάζονται αντιηλιακή προστασία. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα που παρέχουν αντιηλιακή προστασία στα μαλλιά μας ενώ παράλληλα τα ενυδατώνουν διατηρώντας τα υγιή και λαμπερά. Επίσης είναι απαραίτητο να λούζουμε τα μαλλιά μας με το κατάλληλο σαμπουάν για τις ανάγκες τους( π.χ σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά) και να χρησιμοποιούμε conditioner και μάσκες για την πλήρη φροντίδα τους.

Ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας για να έχουμε υγιή μαλλιά;

Σύμφωνα με τις έρευνες  ,ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των μαλλιών είναι καθοριστικός. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και  πράσινα λαχανικά (βιταμίνη C, φολικό οξύ) όσπρια ( φολικό οξύ , ψευδάργυρος, χαλκός), λιπαρά ψάρια(Ω3 λιπαρά)  και δημητριακά (βιταμίνες Β, σελήνιο, πρωτεϊνες, ψευδάργυρος, χαλκός) μας παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για υγιή και δυνατά μαλλιά. Επίσης,  δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε τουλάχιστον ενάμιση με 2 λίτρα νερό , ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες .

 

Γιατί τα μαλλιά μας πέφτουν περισσότερο μετά τις  καλοκαιρινές διακοπές;

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στα τριχοθυλάκια με αποτέλεσμα να παρατηρούμε μεγαλύτερη πτώση των τριχών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Κανονικά ο αριθμός των τριχών που χάνουμε καθημερινά ανέρχονται στις 100-150 και το φθινόπωρο μπορεί να αυξηθούν αγγίζοντας τις 300 τρίχες.  Σε περίπτωση  όμως που παρατηρήσουμε περαιτέρω αύξηση της τριχόπτωσης για περισσότερο από 2 μήνες τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο.

 

Εγγραφείτε τώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα!

Online εγγραφή στα προγράμματα σπουδών μας, γρήγορα και εύκολα.

Ξεκινήστε τώρα!
ΠΑΝΩ