Ήλιος και δέρμα

Ήλιος και δέρμα

Ήλιος και δέρμα

Ο ήλιος απο την μια αποτελεί , ένα πολύτιμο σύμμαχο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργάνισμο μας και απο την άλλη μια ΄΄απειλή ΄΄ απο την οποία πρέπει να προστατευτούμε λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιηλιακής προστασίας.

Τα οφέλη του ήλιο για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλά:

 • Δρα θεραπευτικά σε ήπια φλεγμονώδη νοσήματα (π.χ ψωρίαση, έκζεμα,ακμή)
 • Ενισχύει την γονιμότητα στις γυναίκες και αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες
 • Αυξάνει την έκκριση της  ορμόνης σεροτονίνης , με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεση μας
 • Συμβάλλει στην παραγωγή της βιταμίνης D, απαραίτητης για την υγεία των οστών αλλά και για την προστασία από  αρκετούς τύπους καρκίνου και διαβήτη τύπου 2
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
 • Ανακουφίζει από μυοσκελετικούς και αρθριτικούς πόνους

 

Παρ’όλα αυτά η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για το δέρμα μας. Οι  ακτινοβολίες UVA και UVB αποτελούν μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA ευθύνεται για την γήρανση του δέρματος (Α: Aging) καθώς επιδρά  στα κύτταρα του δέρματος μας που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη .Εισχωρεί βαθιά στο δέρμα προκαλώντας  φωτογήρανση, κηλίδες , πανάδες , ηλιακές αλλεργίες και διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Η ακτινοβολία UVB , αποτελεί το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης και εμποδίζεται από το στρώμα του όζοντος. Εξαιτίας της επιδείνωσης του φαινομένου της τρύπας του όζοντος  περισσότερη ακτινοβολία UVB φτάνει πλέον στην επιφάνεια της γης .Δεν εισχωρεί τόσο βαθιά στο δέρμα όσο η UVA και ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα( B: Βurning) και το μαύρισμα αλλά παράλληλα συμβάλλει στην εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου του δέρματος και αλλεργικών αντιδράσεων στον ήλιο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούμε απαραίτητα αντιηλιακή προστασία για να απολαμβάνουμε τον ήλιο άφοβα. O δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF (Sun Protection Factor) αποτελεί μια μέτρηση που μας δείχνει τον βαθμό προστασίας που προσφέρει το εκάστοτε προϊόν απέναντι στην ακτινοβολία UVB .  Παρ’όλα αυτά  είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν ένα προϊόν έχει υψηλότερο δείκτη αντηλιακής προστασίας αυτό δεν σημαίνει ότι μας προσφέρει περισσότερη προστασία απλά η προστασία που προσφέρει διαρκεί περισσότερο χρόνο.

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο αντιηλιακό για μένα;

Επιλέγουμε το κατάλληλο αντιηλιακό με βάση τον τύπο του δέρματος μας και τις ανάγκες του .Ενδεικτικά ,στο εμπόριο υπάρχουν αντιηλιακά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνες και υαλουρονικο οξύ , αντηλιακές κρέμες με χρώμα , αντιηλιακά για ακνεϊκά δέρματα μέχρι και αντηλιακά για τα μαλλιά, τα χείλη και τα μάτια.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα αντιηλιακό προϊόν με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας με βάση τον φωτότυπο του δέρματος μας.:

 • Ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες: κοκκινίζουν εύκολα και μαυρίζουν δύσκολα. Προτιμούμε αντιηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50 ).
 • Mέτρια ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες: SPF 30
 • Mελαμψές επιδερμίδες: SPF 20 ή 30
 • Σκουρόχρωμες επιδερμίδες: SPF 15

 

Τι είναι τα αντιηλιακά ευρέως φάσματος;

Πρόκειται για αντιηλιακά προϊόντα που προστατεύουν και από τους δυο τύπους ακτινοβολιών ( UVA , UVB) .

Πότε πρέπει να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας;

Πρέπει να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας κάθε 2- 3 ώρες αλλά και μετά από το κολύμπι ή αν ιδρώσουμε. Να θυμάστε πάντα ότι από πρέπει να εφαρμόζετε το αντιηλιακό σας 20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο έτσι ώστε να έχουν προλάβει να δράσουν τα αντιηλιακά φίλτρα.

 

Εγγραφείτε τώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα!

Online εγγραφή στα προγράμματα σπουδών μας, γρήγορα και εύκολα.

Ξεκινήστε τώρα!
ΠΑΝΩ